• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
38
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 150 γραμ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 100 γραμ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 500 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γραμ. κασέρι τριμμένο
  • 250 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 10 ψητά ντοματίνια
  • μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • Για τα ψητά ντοματίνια
  • ντοματίνια μακρόστενα
  • ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζαμπονοτυρόπιτα τέσσερα τυριά

    Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα με τα τέσσερα τυριά.

    Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.

    Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα για λίγα λεπτά.

    Αφού δέσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.

    Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

    Όταν κρυώσει η κρέμα, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν και τα ψητά ντοματίνια.

    Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.

    Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε.

    Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, 38 ή 40 εκ., το οποίο λαδώνουμε ελαφρά.

    Στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

    Φροντίζουμε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων από το ταψί.

    Απλώνουμε τη γέμιση, δηλαδή την κρέμα τέσσερα τυριά, στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση.

    Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν.

    Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντάς τα ένα ένα τα υπόλοιπα 3 φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από την πίτα (όπως κάνουμε στο γαλακτομπούρεκο).

    Ψήνουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα στους 180ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 160 βαθμούς C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά,  μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

    Την αναποδογυρίζουμε σε μεγαλύτερο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

    Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να την αναποδογυρίσετε, γυρίστε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, το τελευταίο εικοσάλεπτο, για να ροδίσει καλά από κάτω η ζαμπονοτυρόπιτα.

    Τη βγάζουμε ολόκληρη σε μεγάλη επιφάνεια και την κόβουμε σε κομμάτια.

    Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και το φύλλο λαχταριστό και κριτσανιστό.

    Μυστικά

    Είναι σημαντικό η γέμιση στη ζαμπονοτυρόπιτα να είναι σε λεπτή στρώση.

    Ιδανικά αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά αφού ψηθεί για να τραβήξει τα υγρά της.

    Αν προτιμάτε το φύλλο της πίτας πιο μαλακό, καλύψτε το ταψί με μία πετσέτα μόλις βγει αχνιστή από τον φούρνο.

    Για τα ψητά ντοματίνια

    Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.

    Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί, τα αλατοπιπερώνουμε, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με τα βότανα.

    Ψήνουμε  στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να καψαλιστεί η φλούδα τους.

    Όσα περισσέψουν από τη συνταγή τα συντηρούμε σε βάζο με ελαιόλαδο. Με αυτά μπορούμε να γαρνίρουμε σαλάτες και δίνουμε έξτρα νοστιμιά σε μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες. Και με το ελαιόλαδο που θα περισσέψει, μπορούμε να μαγειρέψουμε ή να το χρησιμοποιήσουμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες, σε μαρινάδες ή να περιχύσουμε με αυτό, ψητό κρέας.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται