Ζωμός κότας
Ο ζωμός κότας είναι από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε στην κουζίνα μας και μπορεί να νοστιμίσει ακόμα και τα βραστά λαχανικά. Είναι πολύτιμος για ριζότο και για σάλτσες.
Αφαιρούμε τις άκρες από τις φτερούγες, το λαιμό ή καρκάσες, αν ξεκοκαλίσουμε ένα κοτόπουλο, ή τα ζητάμε από τον κρεοπώλη.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό.
Αφήνουμε το ζωμό να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ο ζωμός για 1 ώρα και 30΄.
Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
Σουρώνουμε το ζωμό αφού βράσει.
Όταν κρυώσει, αφαιρούμε το λίπος μ’ ένα κουτάλι.