Ζωμός λαχανικών
Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών είναι απαραίτητος για κάθε μαγείρεμα. Απογειώνει συνταγές όπως σούπες, ριζότο αλλά και όσπρια.
Συγκεντρώνεις λίγα λίγα τα υλικά από τα περισσεύματα του καθημερινού μαγειρέματος όπως κοτσάνια από βότανα π.χ μαϊντανού, φλούδες και ποδαράκια μανιταριών, φλούδες λαχανικών π.χ. καρότα, κρεμμύδια, κι έτσι έχεις μηδενική απώλεια υλικών στην κουζινα σου.
Εκτέλεση
Πλένουμε όλα τα λαχανικά με την φλούδα και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε μεγάλη βαθειά κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα λαχανικά κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, μανιτάρια, πράσο, σκόρδο.
Σοτάρουμε για 5-6’ ανακατεύοντας 1-2 φορές μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα για 1’.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό.
Ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, μαϊντανό, θυμάρι, κόκκους πιπέρι.
Από την ώρα που θα πάρει βράση ο σπιτικός ζωμός λαχανικών, χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση και βράζουμε για 30’.
Αφού βράσει ο ζωμός τον σουρώνουμε σε σουρωτήρι πιέζοντας τα βρασμένα λαχανικά ώστε να πάρουμε κάθε σταγόνα ζωμού.
Τον χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις συνταγές για περισσότερη νοστιμιά.
Σπιτικός ζωμός - συντήρηση
Διατηρείται στην κατάψυξη σε παγοθήκες ή σακουλάκια τροφίμων κι έχεις ζωμό λαχανικών σε παγάκια για κάθε μαγείρεμα.
Φρέσκος ο ζωμός λαχανικών ίσομοιράζεται ιδανικά σε γυάλινα βάζα με καπάκι και διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες στην συντήρηση.
Είναι ιδανικός για σούπα κουνουπίδι ή μπρόκολο αλλά και για ριζότο λαχανικών.
Ο σπιτικός ζωμός μπαίνει σε όλα τα φαγητά και απογειώνει την κάθε συνταγή.