Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών γίνεται με λαχανικά που περισσεύουν από τα μαγειρέματα σου.  Διατηρείται στην κατάψυξη σε παγοθήκες ή σακουλάκια τροφίμων...

Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών γίνεται με λαχανικά που περισσεύουν από τα μαγειρέματα σου.  Διατηρείται στην κατάψυξη σε παγοθήκες ή σακουλάκια τροφίμων κι έχεις ζωμό λαχανικών σε παγάκια για κάθε μαγείρεμα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1

Για το ζωμό λαχανικών

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα με τη φλούδα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα με τη φλούδα
  • 2 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα
  • 1/2 πράσο
  • 4 μανιτάρια λευκά
  • 4 κλων. μαίντανό
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • 1/2 κ.σ. πελτέ
  • 2 lt νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζωμός λαχανικών

    Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών είναι απαραίτητος για κάθε μαγείρεμα. Απογειώνει συνταγές όπως σούπες, ριζότο αλλά και όσπρια.

    Συγκεντρώνεις λίγα λίγα τα υλικά από τα περισσεύματα του καθημερινού μαγειρέματος όπως κοτσάνια από βότανα π.χ μαϊντανού, φλούδες και ποδαράκια μανιταριών, φλούδες λαχανικών π.χ. καρότα, κρεμμύδια, κι έτσι έχεις μηδενική απώλεια υλικών στην κουζινα σου.

    Εκτέλεση

    Πλένουμε όλα τα λαχανικά με την φλούδα και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

    Ζεσταίνουμε μεγάλη βαθειά κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε τα λαχανικά κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, μανιτάρια, πράσο, σκόρδο.

    Σοτάρουμε για 5-6’ ανακατεύοντας 1-2 φορές μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα για 1’.

    Μπορείς να σβήσεις τα λαχανικά με λίγο κρασί για έξτρα αρώματα.

    Προσθέτουμε το ζεστό νερό.

    Ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, μαϊντανό, θυμάρι, κόκκους πιπέρι.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση ο σπιτικός ζωμός λαχανικών, χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση και βράζουμε για 30’.

    Αφού βράσει ο ζωμός τον σουρώνουμε σε σουρωτήρι πιέζοντας τα βρασμένα λαχανικά ώστε να πάρουμε κάθε σταγόνα ζωμού.

    Τον χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις συνταγές για περισσότερη νοστιμιά.

    Σπιτικός ζωμός - συντήρηση

    Διατηρείται στην κατάψυξη σε παγοθήκες ή σακουλάκια τροφίμων κι έχεις ζωμό λαχανικών σε παγάκια για κάθε μαγείρεμα.

    Φρέσκος ο ζωμός λαχανικών ίσομοιράζεται ιδανικά σε γυάλινα βάζα με καπάκι και διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες στην συντήρηση.
    Είναι ιδανικός για σούπα κουνουπίδι ή μπρόκολο αλλά και για ριζότο λαχανικών.

    Ο σπιτικός ζωμός μπαίνει σε όλα τα φαγητά και απογειώνει την κάθε συνταγή.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται