Ζύμη για πιροσκί
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και τη μαγιά.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο αυγού και το βούτυρο.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπολ με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα.
Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε χλιαρό σημείο, για περίπου 45′.
Αφού ετοιμάσουμε και τη γέμιση της επιλογής μας, αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την πατάμε να ξεφουσκώσει.
Τη ζυμώνουμε ελαφρά.
Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και κόβουμε δίσκους με διάμετρο 10 εκ.
Βάζουμε από 1 κ.σ γέμιση.
Βρέχουμε τις άκρες.
Κλείνουμε τις ενώσεις και ρολάρουμε το πιροσκί στο χέρι μας, δίνοντάς του σχήμα λουκάνικου.
Ακουμπάμε τα πιροσκί σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αραιά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
Αφού τα τελειώσουμε αφήνουμε για 15′-20′ να ξεφουσκώσουν.
Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν. Ζεστά είναι ακαταμάχητα.
Τα πιροσκί είναι μια αγαπημένη λιχουδιά για πάρτυ και εκδηλώσεις. Σερβίρονται στο μπουφέ με διαφορετικές γεμίσεις. Μπορείτε να τα γεμίσετε με τυρί, κιμά, λουκάνικο ή πατάτα.