• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
33
  • 250 γραµ. γάλα χλιαρό
  • 100 γραµ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 1 φάκελο μαγιά (ή 1 κύβο νωπής μαγιάς)
  • 60 γραµ. βούτυρο λιωμένο (ή λάδι)
  • 2 μεσαία αυγά (2 χ50 γρ)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 650 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γραµ. μαλακό βούτυρο για το ζύμωμα
  • Για τη γέμιση
  • τυρί φέτα σε τρίμματα
  • λίγο πιπέρι
  • Για το τελείωμα
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • λίγο σουσάμι (ή μαυροσίσαμο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.

    Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει ελαφρά η μαγιά και να ενεργοποιηθεί.

    Χτυπάμε τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο και τα προσθέτουμε. Με πιρούνι ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα τα υλικά.

    Βουτάμε τα δάχτυλα στο μαλακό βούτυρο και πιάνουμε τη ζύμη.

    Ζυμώνουμε  μέχρι να γίνει λεία απαλή κι εύπλαστη.

    Τη βάζουμε σε καθαρό μεγάλο μπολ.

    Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί.

    Όταν φουσκώσει με τα δάχτυλα τραβάμε τις άκρες από τη ζύμη και την αδειάζουμε στον πάγκο.

    Προσοχή δεν αλευρώνουμε.

    Για το πλάσιμο

    Μόνο λίγο λάδι ή βούτυρο στα χέρια είναι αρκετό για να δουλευτεί σωστά η ζύμη αν χρειαστεί.

    Πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι και κόβουμε σε 12 κομμάτια.

    Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα.

    Κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω 

    Αν έχετε χρόνο, σκεπάστε και ξεκουράστε  για 15 λεπτά.

    Με τα χέρια πατάμε κάθε κομμάτι ζύμης να ανοίξει σε  φύλλο.

    Με πλάστη δίνουμε σχήμα οβάλ.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται