Μυστικά για ζουμερή γαλοπούλα, τέλεια ψημένη
Οδηγίες ψησίματος, συμβουλές για τραγανή πέτσα και σωστό χρόνο ψησίματος για εντυπωσιακό γιορτινό τραπέζι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Και φέτος στο γιορτινό τραπέζι η καλοψημένη γυαλιστερή γαλοπούλα θα κλέψει την παράσταση.
Το ζητούμενο, όμως, είναι να παραμείνει ζουμερή και τρυφερή, χωρίς να στεγνώσει κατά το ψήσιμο.
Αν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα για να ξεπαγώσει σωστά μέσα στη συντήρηση του ψυγείου. Αν προτιμήσουμε φρέσκια γαλοπούλα, ιδανικό είναι να επιλέξουμε μία περίπου τεσσάρων κιλών· ψήνεται πιο ομοιόμορφα, δεν στεγνώνει εύκολα και παραμένει τρυφερή και μετά το ψήσιμο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Είναι βασικό να βγάλουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και να την αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 45 λεπτά πριν την ψήσουμε. Τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί εσωτερικά και εξωτερικά.
- Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο πουλερικό. Με τα δάχτυλα και με προσοχή, διαχωρίζουμε την πέτσα από το στήθος ώστε να σχηματίσουμε θήκη. Επειδή η γαλοπούλα έχει σχετικά στεγνό ψαχνό, για να ψηθεί σωστά και να ενυδατώνεται, ώστε να γίνει μαλακή και τρυφερή, χρειάζεται λιπαρότητα. Βάζουμε, λοιπόν, στη θήκη που σχηματίσαμε μια πάστα από μαλακό βούτυρο και μυρωδικά.
- Πριν βάλουμε στην κοιλιά την οποιαδήποτε γέμιση, λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό της και αλατοπιπερώνουμε ώστε να γίνει νόστιμη.
- Αφού ετοιμάσουμε και γεμίσουμε τη γαλοπούλα, τη δένουμε, αφενός, για να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το ψήσιμο και, αφετέρου, για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της.
- Για τραγανή πέτσα και ροδοκόκκινο χρώμα, την αλείφουμε πάντα με λίγο ελαιόλαδο ή καθαρό βούτυρο εξωτερικά. Λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ένα ελαφρύ μασάζ θα μας δώσει πιο νόστιμο αποτέλεσμα και τραγανή πέτσα.
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΨΗΣΙΜΟ
- Τοποθετούμε μια σχάρα μέσα σε ένα ταψί και ακουμπάμε εκεί τη γαλοπούλα, ώστε να ψήνεται ολόγυρα χωρίς να λιμνάζει στα υγρά της. Πάντα τη βάζουμε στο φούρνο με το στήθος προς τα πάνω. Ξεκινάμε το ψήσιμο σε δυνατό, προθερμασμένο φούρνο για τα πρώτα 45 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
- Για να μη στεγνώσει το κρέας και να μην αρπάξει η πέτσα, αλείφουμε κάθε 20 λεπτά τη γαλοπούλα με τα υγρά του ταψιού. Αν το στήθος αρχίσει να αρπάζει, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε ένα σουβλί στο πιο χοντρό σημείο του μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι αχνό ροζ, χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο. Αν είναι διάφανο, η γαλοπούλα είναι έτοιμη.
- Αν θέλουμε η πέτσα να γυαλίζει, την αλείφουμε στα τελευταία λεπτά του ψησίματος με μείγμα από μέλι, μαλακό βούτυρο και χυμό πορτοκαλιού.
- Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός. Η γαλοπούλα με γέμιση χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ώστε να φτάσει σωστή θερμοκρασία στην κοιλιά και να εξουδετερωθούν τυχόν βακτήρια.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Για να παραμείνει ζουμερή και τρυφερή, την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί για 20 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακτήσει τους χυμούς της, οι οποίοι κατά το ψήσιμο βγαίνουν στην επιφάνεια με τη μορφή φυσαλίδων. Αν την κόψουμε αμέσως μόλις βγει από τον καυτό φούρνο, θα χαθούν τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει, με αποτέλεσμα να γίνει στεγνό και ινώδες.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥ
Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα και δίνουν την καλύτερη σάλτσα για ψητή γαλοπούλα. Προτού τη χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε το ορατό λίπος από την επιφάνειά τους.
Τεμαχισμός σε Φιλέτα
Μετά την ξεκούραση του ψητού, τεμαχίζουμε τη γαλοπούλα με κοφτερό μαχαίρι και τη σερβίρουμε.
- Ξεκινάμε αφαιρώντας τα μπούτια από το σώμα. Διαχωρίζουμε το κοπανάκι και στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά το κεντρικό κόκαλο από το μπούτι. Κόβουμε το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια.
- Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε τα δύο φιλέτα του στήθους, τα οποία οριοθετούνται καθαρά από το κεντρικό κόκαλο της ράχης. Κόβουμε παράλληλα με το κόκαλο της καρκάσας, δημιουργώντας λεπτές ομοιόμορφες φέτες. Τέλος, κόβουμε και τις φτερούγες.
- Σερβίρουμε τη γαλοπούλα μαζί με τη γέμιση, τη σάλτσα και τα συνοδευτικά.
Καλή επιτυχία


