Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΡΟΛΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΡΟΛΟ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κάνουμε πρώτα σε σουβλί ή μασάτι, τρύπα κατά μήκος του κρέατος.
- Κόβουμε σε μπαστούνια λεπτά το τυρί και το γεμίζουμε.
- Κόβουμε 5-6 κομμάτια σπάγκο και δένουμε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. ούτως ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα σαν ρολό κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες στην πιατέλα.
- Σε μικρή-στενή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ’ όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄.
- Προσθέτουμε τότε το το σκόρδο, το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.
- Σβήνουμε με το κρασί και τον ζωμό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 10′.
- Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και σιγοβράζουμε για 15′.
- Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, στα 35′ περίπου θα είναι έτοιμο.
- Κάθε 15΄ πρέπει να γυρίζουμε το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα.
- Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αφού βράσει το κρέας, αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αποξηραμένα φρούτα από τη κατσαρόλα.
- Εάν η σάλτσα είναι αραιή δυναμώνουμε τη φωτιά για 4΄-5΄ έως ότου εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες, δείγμα ότι έχει μελώσει, γλασάρει καλά.
- Μπορείτε να την σουρώνουμε σε ψιλή σίτα για πιο λείο αποτέλεσμα.
- Αν θέλουμε να γυαλίσει η σάλτσα, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο σε μέγεθος καρυδιού στο τελείωμα της και ανακατεύουμε για να λιώσει.
- Βάζουμε το κρέας σε σανίδα κοπής, αφαιρούμε τον σπάγκο και κόβουμε σε φέτες.
- Σερβίρουμε το μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα με τη σάλτσα του από πάνω και δίπλα τα λαχανικά και τα τα αποξηραμένα φρούτα.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Tips
- Πάντα να ψήνεται με σκεπασμένη κατσαρόλα ώστε να μην εξατμίζονται τα λίγα πολύτιμα υγρά.