Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε σε πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια.
- Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο.
- Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.
- Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
- Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο.
- Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι.
- Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente.
- Όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο στο σπίτι μου, στα τελευταία λεπτά του βρασμού ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
- Εναλλακτικά προσθέτω 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύω εκτός φωτιάς στο κέντρο του τηγανιού, να λιώσει το βούτυρο και να χυλώσει το κριθαρότο.
- Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
- Σερβίρουμε αμέσως όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό.
- Προσέξτε γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.
- Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για το κριθαρότο και τα 4 βασικά βήματα που ακολουθούμε για την παρασκευή του.