Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Video
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μίγμα.
- Ρίχνουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται, δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο.
- Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι της σαν χοντρό φύλλο.
- Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 ºC.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά.
ΠΛΑΣΙΜΟ
- Αφού παγώσει καλά η ζύμη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Όσο πιο λεπτό είναι τόσο πιο τραγανά θα γίνουν, όσο πιο παχύ τόσο πιο μαλακό θα βγει τα μπισκότο στο κέντρο.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο.
- Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να το ανοίξουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά).
- Κόψτε με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι.
- Να τα κόβετε σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα χαμένα.
- Αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
- Ψήνουμε γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει.
- Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στα 10′ είναι έτοιμα.
- Αφήστε τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα να κρυώσουν τελείως.
- Διακοσμήσετε τα με λευκό γλάσο(royal icing) για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπισκότα για τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας! Αφού τα κόψετε σε σχήματα, κάντε με σουβλί μια μικρή τρύπα στην κορυφή, ώστε να περάσει η κλωστή για να τα κρεμάσετε. Θα πρέπει να τα ψήσεις 2-3΄επιπλέον, για να ξεραθούν καλά. Διακοσμήστε τα με γλάσο και αφήστε τα να στεγνώσει καλά πριν τα στολίσετε.