Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΑΪΤΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΑΪΤΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΦΥΛΛΟ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι.
- Προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας με κουτάλι το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
- Την αδειάζουμε στο πάγκο και τη δουλεύουμε για λίγα λεπτά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και λεία ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Κόβουμε την ζύμη στη μέση.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
- Κόβουμε το μεγάλο λεπτό φύλλο σταυρωτά στα 6.
- Ραντίζουμε με λάδι όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε γύρω γύρω 1 εκ. ώστε να δώσουμε παραλληλόγραμμο σχήμα.
- Ακουμπάμε 2 κ.σ. στεγνή γέμιση και την απλώνουμε στην μισή πλευρά.
- Βρέχουμε περιμετρικά τις διπλωμένες άκρες του φύλλου. Διπλώνουμε στη μέση σχηματίζοντας παραλληλόγραμμες πίτες σαν φάκελο.
- Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν και να μην ανοίξουν στο τηγάνι.
- Τινάζουμε το περιττό αλεύρι να μην καεί στο τηγάνισμα.
- Τηγανίζουμε τα τσαΐτια σε λίγο ελαιόλαδο, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκαλίτσες στο ροδοψημμένο φύλλο, για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
- Εναλλακτικά τα ψήνουμε σε πυρωμένο σκεύος.
- Τα τσαΐτια πρέπει να ψηθούν αμέσως, εναλλακτικά τα διατηρούμε στην κατάψυξη σκεπασμένα αεροστεγώς.
ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα τσιγαρολάχανα.
- Ψιλοκόβουμε και τα φρέσκα κρεμμύδια.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι να κάψει. Βάζουμε όλα τα χόρτα και σοτάρουμε για 3-4′ σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια αλάτι και πιπέρι.
- Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι. Θέλουμε πολύ στεγνή γέμιση.
- Βάζουμε τη στεγνή γέμιση σε ένα μπολ και μόλις κρυώσει προσθέτουμε το τυρί σε τρίμματα και τον μάραθο.
- Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα τσαΐτια.
Tips
- Το φύλλο πρέπει να είναι πολύ λεπτό, ώστε να φαίνονται τα χόρτα της γέμισης.