Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Σε ένα φαρδύ μπολ βάζουμε το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το σταρένιο αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Η ζύμη για σκιουφιχτά είναι μέτριας ελαστικότητας ούτε μαλακή ούτε σκληρή. Είναι έτοιμη μόλις καθαρίσει τελείως το μπολ.
- Τη βγάζουμε και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά στον πάγκο.
- Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μακριά λεπτά φιτίλια.
- Κόβουμε κομμάτια 2-3 εκατοστά και με τα τρία δάχτυλα αλευρωμένα, πιέζουμε και κυλάμε τα μικρά κομμάτια ζύμης μέχρι να σχηματιστούν τα σκιουφιχτά μακαρούνια με τρύπα στη μέση.
- Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
- Κατά την διαδικασία τα πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι και τα αραδιάζουμε απλωτά στην επιφάνεια εργασίας.
- Βράζουμε μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε ανάλογο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.
- Κοσκινίζουμε τα σκιουφιχτά, να φύγει το περιττό αλεύρι, και τα ρίχνουμε στο βραστό νερό.
- Βράζουμε σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας μερικές φορές.
- Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του νερού είναι έτοιμα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στραγγίζοντάς τα σε μια βαθιά πιατέλα.
- Καίμε το στακοβούτυρο σε μικρή κατσαρόλα μέχρι να κοχλάσει και να μοσχοβολήσει και τα περιχύνουμε.
- Πασπαλίζουμε με ξηρό ανθότυρο ή κρητικό τυροζούλι(τυρί) και τα σερβίρουμε ζεστά.