Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟΥ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟΥ
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ξηρή μαγιά ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά & ανακατεύουμε.
- Κάνουμε λακούβα και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το αυγό και τον κρόκο χτυπημένα, το αλάτι, το ξύσμα και ζυμώνουμε τα υλικά στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.
- Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, λίγο λίγο το βούτυρο και τις σταφίδες.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί τελείως το βούτυρο.
- Όταν σχηματιστεί ζύμη με βουτυρωμένα χέρια τη βγάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά να γίνει πολύ απαλή.
- Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 1½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
- Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει. Αν είναι αναγκαίο βουτυρώσετε τα χέρια για να μην κολλάει.
- Πλάθουμε χοντρό φυτίλι ζύμης και κόβουμε σε 12 ισομεγέθεις φέτες.
- Ζυμώνουμε κάθε κομμάτι και πλάθουμε στρογγυλό σχήμα μαζεύοντας τις ενώσεις από κάτω.
- Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι 34×24 και τα τοποθετούμε μέσα σε σειρά.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και σχεδόν να ενωθούν, γύρω στα 40 λεπτά ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου.
- Ωστόσο ετοιμάζουμε το μείγμα για την επιφάνεια του σταφιδόψωμου.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
- Κάνουμε σχέδιο σταυρωτά σε κάθε ζυμαράκι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, να φουσκώσουν και να μοσχομυρίσουν.
- Αν θέλουμε να γυαλίζουν όταν βγουν ζεστά από φούρνο τα αλείφουμε με αραιωμένη μαρμελάδα ή λίγο μέλι.
- Τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
- Για να διατηρηθούν μαλακά τα χωρίζουμε και τα τυλίγουμε ένα ένα σε μεμβράνη κουζίνας.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, όχι σφιχτή. Για να μην κολλάει η ζύμη βουτυρώστε τα χέρια και πλάστε τα.