Αργυρώ Μπαρμπαρίγου «Παπαδάκη»

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νάουσα της Πάρου.
Από τα παιδικά της χρόνια αγάπησε και ασχολήθηκε με την μαγειρική. Αυτοδίδακτη στην κουζίνα στα πρώτα της βήματα, ρουφούσε κάθε πληροφορία και κατέγραφε τα μαγειρικά της εγχειρήματα με κάθε λεπτομέρεια. Συγκέντρωνε πληροφορίες υλικών, εποχικότητας, συντήρησης και ξεχασμένες μαγειρικές τεχνικές.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της, επιστρέφει στην Πάρο και αναλαμβάνει την οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Το 1996 η ανάγκη της να προβάλει την γαστρονομία των νησιών, την εποχικότητα της Ελληνικής κουζίνας και τα κορυφαία τοπικά προϊόντα, την οδήγησε στην επαγγελματική εστίαση που περιελάβανε υποδειγματική νησιωτική φιλοξενία. Ανοίγει το εστιατόριο «Παπαδάκης» στο λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο, στον τόπο καταγωγής της, μαγειρεύοντας αποκλειστικά με γνώμονα τα τοπικά εποχικά προϊόντα των Κυκλάδων.

Αμέσως απέκτησε φανατικό κοινό και όλοι ήθελαν να γευτούν το φαγητό της αυτοδίδακτης παριανής chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Ελληνικά και διεθνή έντυπα κάνουν συνεχείς αναφορές στον «Παπαδάκη» και στην Αργυρώ. Το 2005 κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα της ,ανοίγοντας στην Αθήνα το εστιατόριο Παπαδάκης, που ήδη είχε γίνει κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στις Κυκλάδες για σχεδόν μια δεκαετία.

Με την άφιξη της στην Αθήνα το όνομα της και η φιλοσοφία της τοπικής κουζίνας εκτοξεύθηκε, όντας η πρώτη chef της γενιάς της που συμπεριέλαβε με πίστη και υπερηφάνεια τοπικές συνταγές των Κυκλάδων στην ιδιαίτερη και με πολλές διεθνείς επιρροές Αθηναϊκή εστίαση της δεκαετίας του 2000. Η αποδοχή του κοινού είχε τεράστια επιτυχία και το εγχείρημα πέτυχε τόσο που πλέον η ταπεινή ρεβυθάδα, η ξεχασμένη φάβα και το θαλασσινό φρικασέ βρίσκεται σήμερα σε κάθε αξιοσέβαστο κατάλογο εστιατορίου της πόλης.
To 2010 δημιούργησε το μαγειρικό site www.argiro.gr.

Ένα δημιούργημα που μέχρι και σήμερα επιμελείται και ανανεώνει καθημερινά με την έμπειρη ομάδα της.
Για πάνω από 20 χρόνια ταξιδεύει στην Ελληνική περιφέρεια, καταγράφοντας τοπικές συνταγές με σκοπό να διασωθεί και να διαδοθεί ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας σε όλους και ιδιαίτερα στην νέα γενιά μαγείρων.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα με υπερηφάνεια και αφοσίωση σε διεθνείς εκδηλώσεις σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Ασία προβάλλοντας την Ελληνική Κουζίνα με πάθος.
Τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον τίτλο «Πρέσβειρα Γαστρονομίας» Culture & Gastronomic Heritage Award chef Αrgiro Barbarigou.

  • post image gallery
  • post image gallery

Εκπαίδευση

  • Le Cordon Bleu Culinary Arts School, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – Επαγγελματικά Σεμινάρια 2004-2005
  • Pastry Chef Σχολή, Στέλιος Παρλιάρος, Αθήνα ΕΛΛAΔΑ – Επαγγελματικά Σεμινάρια
  • Ecole du Grand Chocolat Valrhona, Tain L’ Hermitage, FRANCE – Επαγγελματικά Σεμινάρια

Επαγγελματική εμπειρία εμπειρία

  • 2005-Σήμερα: Ιδιοκτήτρια και Executive Chef του εστιατορίου ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ στην Αθήνα (Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι)
  • 1996-2004: Ιδιοκτήτρια και Executive Chef του εστιατορίου ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ στη Νάουσα, Πάρος
  • 1988-1996: Υπεύθυνη Ξενοδοχείου «Παπαδάκης» στη Νάουσα Πάρου

Βραβεία -Τιμητικές διακρίσεις

  • 2022-Σήμερα: Πρέσβειρα Γαστρονομίας Βορείου Αιγαίου
  • 2019: Culture & Gastronomic Heritage Award chef Αrgiro Barbarigou
  • 2019: Greek Top Women of the Year
  • 2019-2025: εκπροσώπηση Ελληνικής Κουζίνας οργανισμός Ηνωμένων Εθνών United States world Milk Day Globally Campaigns
  • 2018: Montreal Canada “Award of Excellence – In Recognition of Outstanding Dedication and Commitment To Promoting Greece’s Culinary Tourism”chef Argiro Barbarigou Global Ambassador of Greek Cuisine
  • 2018 : Honored guest Greek chef at the “World Association of Chefs Societies” 2018 Conference in Malaysia
  • 2017-Σήμερα: Πρέσβειρα της κουζίνας του Αιγαίου για τη “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”
  • 2017: Βαρκελώνη IGCAT President of the Jury Panel For The European Young Chef Award 2017 Spain
  • 2017: Εκπροσώπηση Ελληνικής Κουζίνας Manhattan NY, 32nd Annual Chefs’ Tribute to CITYMEALS
  • 2016-2025: Εκπροσώπηση Ελληνικής Κουζίνας στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών UN Pulses globally campaigns
  • 2011: Τιμήθηκε για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας στις ΗΠΑ, Epicurian Chef Club of Boston, MA USA
  • 2011: Καλύτερο βιβλίο μαγειρικής woman chef στον κόσμο “ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» Βραβεία Gourmand, Παρίσι Γαλλία
  • 2009: Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ στην ελληνική Toques D’OR από το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, Αθήνα
  • 2009: Τιμήθηκε για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας παγκοσμίως, LE MONDE Institute of Hotel & Tourism Studies, Αθήνα
  • 2008: Γυναίκα της Χρονιάς (κατηγορία Best Woman Chef) από το περιοδικό LIFE & STYLE, Εκδόσεις Λυμπέρη (Conde Nast Εκδότης για την Ελλάδα), Αθήνα
  • 2002: Καλύτερο βιβλίο τοπικής μαγειρικής “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” από τα GOURMAND Βραβεία, Γαλλία Παρίσι
  • 2006-2007: Ελληνική Κουζίνα Βραβείο για το εστιατόριο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, από το περιοδικό Gourmet, Αθήνα

Διδασκαλία μαγειρικών ικανοτήτων

  • 2022: Σεμινάριο Ελληνικής Κουζίνας Λονδίνο National Geographic food festival
  • 2019 : Σεμινάριο Ελληνικής κουζίνας Λονδίνο National Geographic Traveler food festival
  • 2018 : Montreal Canada Σεμινάριο Ελληνικής Κουζίνας για την προώθηση και ανάδειξη της στην μητρόπολη Καναδά υπό την αιγίδα Ε.Ο.Τ. Β. Αμερικής και Λ.Ε.Μ.
  • 2018-19 : EXPOTROF Σεμινάρια μαγειρικής και προώθηση ελληνικών προϊόντων & παραγωγών
  • 2017-2025 : Σεμινάρια μαγειρικής στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υπό την αιγίδα της AXION HELLAS
  • 2016 : Έλαβε τιμητική διάκριση για παρουσίαση Ελληνικής Κουζίνας στο WORLDCHEFS CONGRESS 2016
  • 2013 : Washington DC Παρουσίασε Ελληνική Κουζίνα στο Αμερικανικό Κογκρέσο United States Congress.
  • 2012 -2013 : Σεμινάρια μαγειρικής στην σχολή LE MONDE Institute of Hotel & Tourism Studies
  • Μάρτιος 2011: Σεμινάρια μαγειρικής Arlington, Μασαχουσέτη ΗΠΑ
  • Μάρτιος 2011: Σεμινάριο μαγειρικής στο Everett College Boston, MA USA
  • 21/1/2009: Σεμινάρια υγιεινής μαγειρικής για τη NUTRIMED, St George Lycabettus Hotel, Αθήνα ΕΛΛΆΔΑ
  • 13/12/2008: Σεμινάρια υγιεινής μαγειρικής για τη NUTRIMED, St George Lycabettus Hotel, Αθήνα ΕΛΛΆΔΑ
  • 7/7/2008: Σεμινάρια υγιεινής μαγειρικής για τη NUTRIMED, Athens Ledra Marriott Hotel, Αθήνα ΕΛΛΆΔΑ
  • 10/5/2008: Σεμινάρια υγιεινής μαγειρικής για τη NUTRIMED, Athens Ledra Marriott Hotel, Αθήνα ΕΛΛΆΔΑ
  • 2004-2005: Nestle Ελλάς – Σύμβουλος Τροφίμων και σεμινάρια μαγειρικής, Αθήνα
  • 2003 – Σήμερα: Σεμινάρια μαγειρικής συν διοργάνωσης Δήμων-Περιφερειών σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την προβολή της τοπικής κουζίνας, ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών.

Τηλεοπτική παρουσία

  • 2022-2023: Το Πρωινό (ΑΝΤ1)
  • 2020-2022: Ώρα για φαγητό (ΣΚΑΪ)
  • 2018-2019: Ελένη (ALPHA)
  • 2014-2016: Η Ελλάδα Στο Πιάτο (ΑΝΤ1 Satelite)
  • 2014-2016: Της Alfa Τα Ζυμώματα (ΑΝΤ1)
  • 2013-2025: Keep Cooking – Mαγειρικό Κανάλι (Youtube)
  • 2013-2017: Το Πρωινό (ΑΝΤ1)
  • 2012-2013: Oreo Cooking (ΑΝΤ1)
  • 2011-2012: Πρωινό ΑΝΤ1 (ΑΝΤ1)
  • 2009-2010: 10 Με 1 Μαζί (ΑΝΤ1)
  • 2006-2008: Καφές με την Ελένη (ALPHA)
  • 2003-2004: Όμορφος Κόσμος το Πρωί (MEGA)
  • 2002-2003: Καλώς τους (ALPHA)

Έντυπος Τύπος

  • 2023 – Σήμερα: ΑΡΓΥΡΩ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ – (Alter Ego Media)
  • 2015 – 2019: ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • 2012 – 2015: ALPHA EDITIONS Α.Ε.
  • 2008 – 2012: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ Α.Ε. ΕΛΛΑΔΑ:
7 ΜΕΡΕΣ TV – Εβδομαδιαίο οικογενειακό περιοδικό. Αρθρογράφος Τροφίμων
& ΕΓΩ WEEKLY – Εβδομαδιαίο γυναικείο περιοδικό. Αρθρογράφος Τροφίμων
& HELLO! ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ – Εβδομαδιαίο περιοδικό lifestyle, Αρθρογράφος Τροφίμων
& 15 ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ανά έτος. Συμπληρωματικά βιβλία στο περιοδικό 7 ΜΕΡΕΣ TV
”Σειρές DVD ¨ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΓΥΡΩΣ¨. Συμπληρωματικά στο περιοδικό 7 ΜΕΡΕΣ TV

Βιβλία

  • 2023 Από στόμα σε στόμα, εκδοτικός οίκος Σταμούλη
  • 2016 Μάικ ο Φασολάκης: Μαγειρεύοντας με την Αργυρώ, Εκδοτικός Οίκος Ψυχογιός (παιδικό)
  • 2014 Η Ελλάδα Μου, Εκδοτικός Οίκος Ouranos media
  • 2013 Η δίαιτα των ειδικών, Εκδοτικός Οίκος Alpha Editions
  • 2012 9 παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα, Εκδοτικός Οίκος Καλειδοσκόπιο (παιδικό)
  • 2010 Argiro: Everyday Greek, Εκδόσεις Λυμπέρη
  • 2010 Αργυρώ: Κάθε μέρα Ελληνικά, Εκδοτικός Οίκος Λυμπέρη
  • 2009 Argyro’s Cooking, Εκδοτικός Οίκος Φερενίκη
  • 2007 Στην κουζίνα με την Αργυρώ, Εκδοτικός Οίκος Φερενίκη
  • 2006 Αργυρές Ζαραμπουκίτσες, Εκδοτικός Οίκος Κέδρος(παιδικό)
  • 2006 Γεύση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
  • 2002 Συνταγές του Αιγαίου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Εφημερίδες

  • 2023-2025: ΤΟ ΒΗΜΑ Μηνιαίες εκδόσεις βιβλίων μαγειρικής και ειδικός σύμβουλος έκδοσης στο έντυπο ΕΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Ιούνιος-Ιούλιος 2012: Πρώτο Θέμα / 3 ειδικές εκδόσεις βιβλίων μαγειρικής Best Sellers
  • Μάρτιος-Απρίλιος 2011: Πρώτο Θέμα (πρώτη κυκλοφορία στα ελληνικά), Ειδικές Εκδόσεις – «Συνταγές από την Αργυρώ» Best Sellers
  • 2006 – 2008: Καθημερινή, περιοδικό Γαστρονόμος (μηνιαία έκδοση) Συγγραφή και επιμέλεια συνταγών

Memberships

  • Axion Hellas: Υποστηρικτής και ενεργό μέλος από το 2017 μέχρι σήμερα
  • Παιδικά Χωριά SOS: Υποστηρικτής και ενεργό μέλος (Ίδρυμα για παιδιά) από το 2009 μέχρι σήμερα
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Μαστού: Υποστηρικτής και ενεργό μέλος για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Μαστού, Αθήνα
Κιβωτός: Υποστηρικτής από το 2009 μέχρι το 2013 (Ίδρυμα για παιδιά), Αθήνα 
Ελληνική Κοινότητα Μασαχουσέτης: Υποστηρικτής, ενεργό μέλος και δωρητής του Αγίου Αθανασίου Εκκλησία στο Arlington, Μασαχουσέτη ΗΠΑ
Απόρρητο