Η Ελλάδα μέσα από μικρούς παραγωγούς & συνεταιρισμούς
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr στηρίζουν τους μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς όλης της Ελλάδας. Με πολύ αγάπη, διάθεση και μεράκι θα γνωρίσετε μέσα από αυτή την ενότητα τις υπέροχες δουλειές και τα καταπληκτικά προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών.
Οι Ελληνικοί συνεταιρισμοί
Στις αρχές του 20ου αιώνα η Ελλάδα προσπαθούσε να ανακάμψει οικονομικά και να αναπτυχθεί ως νεότερο σύγχρονο κράτος. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας ακόμα διαβιούσε στην ύπαιθρο και η οικονομία της βασιζόταν στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, επομένως στις μικρές οικοτεχνίες. Η έντονη αστικοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα και η αστυφιλία ήταν ακόμα άγνωστη λέξη. Οι οικογένειες είχαν βασίσει τον βιοπορισμό τους στα προϊόντα που παρήγαγαν οι ίδιοι στις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες που διέθεταν και στα λιγοστά στρέμματα που καλλιεργούσαν. Άλλωστε, η έντονη βιομηχανοποίηση των προϊόντων θα έρθει πολύ αργότερα.
Η γέννηση του συνεταιρισμού στην Ελλάδα
Η ανάγκη λοιπόν για πιο οργανωμένες οικοτεχνίες και για οργανώσεις οι οποίες θα είναι σε θέση να πωλούν τα ίδια τους τα προϊόντα γεννιέται στην Ελλάδα μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκινώντας από τον Θεσσαλικό κάμπο, οργανώνονται οι πρώτοι συνεταιρισμοί των κατεξοχήν αγροτικών προϊόντων. Σιγά σιγά από την Θράκη έως την Κρήτη και από την Ήπειρο έως την Πελοπόννησο συστήνονται οι πρώτοι νόμιμοι πια αγροτικοί συνεταιρισμοί με σκοπό την προώθηση των προϊόντων του κάθε τόπου, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Προϊόντα γεωργικά όπως φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο, το μέλι, γαλακτοκομικά αλλά και επεξεργασμένες τροφές όπως προϊόντα αλευροποιίας, ζυμαρικά, τυροκομικά, μαρμελάδες, είναι μόνο λίγα από τα είδη που παράγονται και πωλούνται από τους τοπικούς συνεταιρισμούς.
Η παράδοση ζωντανεύει μέσα από τους συνεταιρισμούς
Έκτος όμως από τους μεγάλους αγροτικούς συνεταιρισμούς αρχίζουν να συστήνονται μικροί τοπικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί. Είναι αξιοσημείωτο πως οι γυναικείοι τοπικοί σύλλογοι πια τα τελευταία χρόνια έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε κρατηθεί ζωντανή η γαστρονομική μας παράδοση.
Σήμερα στην χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 141 γυναικείοι συνεταιρισμοί στη μεταποίηση προϊόντων, στην παραγωγή ειδών οικοτεχνίας αλλά και στην καλλιέργεια προϊόντων αγροτουρισμού. Με το μεράκι και την αγάπη τους για την παράδοση έχουν συμβάλει όχι μόνο να διασωθούν συνταγές χαμένες στην λήθη αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα αγνά υλικά και τις πρώτες ύλες που βγάζει ο κάθε τόπος παράγουν και διαθέτουν στο κοινό προϊόντα όπως χειροποίητες πίτες και ζυμαρικά, τραχανά, παραδοσιακά γλυκά όπως γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά, λουκούμια, μαρμελάδες διαφόρων φρούτων, παραδοσιακά κουλούρια, δίπλες, μελεκούνια, χαλβαδόπιτες και σύκα γεμιστά αλλά και διάφορα βότανα και αφεψήματα. Επίσης συσκευασμένα μυρωδικά αλλά και σπιτικά ποτά είναι ελάχιστα από την τεράστια γκάμα των προϊόντων που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από κάποιον συνεταιρισμό.
Αν είστε μέλος ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε τη δουλειά και τα προϊόντα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω του mail info@argiro.gr .