Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη μαγιά και το λάδι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και στο τέλος το αλάτι και ανακατεύουμε με κουτάλι τα υλικά, να σχηματιστεί ζύμη.
- Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη δουλεύουμε με τα χέρια για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη. Αν κολλάει στα δάχτυλα, την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.
- Μόλις η ζύμη γίνει λεία και απαλή, ρίχνουμε λίγο λάδι στα χέρια μας και την πιάνουμε λαδώνοντάς την ολόγυρα.
- Τη μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός ταψιού διαμέτρου 30 εκ. με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Πιάνουμε με λαδωμένα χέρια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ταψί.
- Την ανοίγουμε με τα δάχτυλα απλώνοντάς τη να γίνει πολύ λεπτή και να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα 3/4 της μυζήθρας.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια ραντίζουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και την πιέζουμε με τα χέρια δημιουργώντας δαχτυλιές και βάζοντας μέσα τη μυζήθρα.
- Καθώς ασκούμε πίεση στη μέση του ταψιού, σχηματίζεται γείσο ζύμης στις άκρες.
- Πασπαλίζουμε τη λαδόπιτα με την υπόλοιπη μυζήθρα, τη ραντίζουμε με λίγο λάδι, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, πάνω και κάτω αντίσταση.
- Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα και ψήνουμε την πίτα για περίπου 40 λεπτά, να ροδίσει ολόγυρα.
- Σερβίρουμε τη λαδόπιτα αλμυρή πασπαλισμένη με λίγη ρίγανη είτε ως συνοδευτικό είτε ως κυρίως πιάτο μαζί με μια ντοματοσαλάτα.