Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι.
- Στη συνέχεια, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο (2 κ.σ.) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα άγρια πράσα για 3-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα χόρτα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά ανακατεύοντας να κατεβάσουν τα υγρά τους. Αλατίζουμε.
- Στραγγίζουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι και στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε χοντροκομμένα τα μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο ή άνηθο), το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε το τυρί σε χοντρά τρίμματα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, πάνω και κάτω αντίσταση.
- Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με ελαιόλαδο τη βάση και τα τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 36 εκ.
- Στρώνουμε το ένα φύλλο φροντίζοντας να εξέχει από τα τοιχώματα του σκεύος.
- Αδειάζουμε μέσα τη στεγνή γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, τσαλακώνοντας ελαφρά την επιφάνεια.
- Στρίβουμε χαλαρά τις άκρες του φύλλου που εξέχει, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
- Χαράζουμε επιφανειακά έναν κύκλο στη μέση της πίτας και μετά σε τρίγωνα κομμάτια.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και πεταχτά με τα χέρια ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.
- Την αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί εκτός φούρνου και να τραβήξει την υγρασία της πριν την κόψουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.
Tips
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα στη βάση της πίτας, την ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον μόνο στην κάτω αντίσταση.