Υλικά
ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Υλικά
ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εκτέλεση
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το σιδηρόδρομο σε κομμάτια ανά 2-3 παΐδια. Φέρνουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου και το στεγνώνουμε.
- Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε μασάζ στο κρέας, να καρυκευτεί παντού.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση μια πλασωτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Ροδίζουμε το κρέας σε δόσεις, μέχρι να κάνει κρούστα ολόγυρα. Βγάζουμε όσα κομμάτια είναι έτοιμα σε μπολ και τα διατηρούμε σκεπασμένα.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα τα λαχανικά για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ψήνουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με 1 φλιτζ. κρασί, τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να στεγνώσει τελείως.
- Επαναφέρουμε το κρέας στο σκεύος, προσθέτουμε το αρωματικό μπουκέτο (δεμένο σε πακετάκι), το υπόλοιπο κρασί και το ζωμό.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και καπάκι και σιγοβράζουμε για 2½ ώρες, μέχρι να λιώνει ο σιδηρόδρομος και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
- Βγάζουμε το τρυφερό κρέας από τη σάλτσα και το διατηρούμε σκεπασμένο σε πιατέλα.
- Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να κόψουμε ανάμεσα στα παΐδια μερίδες, να μείνει δηλαδή το κρέας με το κόκαλο, ή να ξεψαχνίσουμε το σιδηρόδρομο σε μεγάλα κομμάτια.
- Σουρώνουμε το ζωμό του φαγητού και αφαιρούμε το λίπος από την επιφάνεια με ένα κουτάλι (κρατάμε λίγες κουταλιές λίπος για τη σάλτσα).
- Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα 2 κ.σ. από το λίπος του φαγητού.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε για λίγο να μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα.
- Συμπληρώνουμε το ζωμό του φαγητού και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στο 1/3 του όγκου της.
- Ρίχνουμε το κρέας μέσα στη δεμένη σάλτσα, προσθέτοντας και τους ζωμούς που έβγαλε στο μεταξύ στην πιατέλα.
- Ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά να ζεσταθεί το κρέας.
- Το βγάζουμε σε ένα μπολ και συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει καλά και να πυκνώσει.
- Μόλις δέσει η σάλτσα, την αποσύρουμε από την εστία και ενσωματώνουμε το κρύο βούτυρο. Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο με τη θερμοκρασία του μείγματος και να γυαλίσει η δεμένη σάλτσα.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα το κρέας και περιχύνουμε με λίγη πυκνή σάλτσα.
- Συνοδεύουμε με πουρέ ή ρύζι και την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Πως κάνω το κοκκινιστό μοσχάρι να λιώνει στη κατσαρόλα
- Δεν αλατίζουμε πολύ από την αρχή του μαγειρέματος, γιατί, όταν βράσει και πυκνώσει η σάλτσα, θα γίνει αλμυρή.
- Το καλό ρόδισμα του κρέατος και των λαχανικών θα δώσει πολύ πλούσια γεύση και σκούρο βελούδινο χρώμα στη σάλτσα.