Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο ανακατεύοντας για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε να γυαλίσουν στο λάδι.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Βγάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε.
Προσθέτουμε τον πελτέ το δαφνόφυλλο, την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε για 10 λεπτά να μελώσει.
Ρίχνουμε το νερό και αφού πάρει βράση προσθέτουμε τον χόντρο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, επαναφέρουμε τα σαλιγκάρια στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σιγανό μαγείρεμα για 5-10 λεπτά μέχρι να σκάσει ο χόντρος και να μαλακώσει. Πρέπει στο τέλος όταν σβήσουμε την φωτιά να είναι ζουμερός και μαλακός ο χόντρος.
Σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να τραβήξει τα περιττά υγρά. Όσο στέκεται στεγνώνει.
Σερβίρουμε στα πιάτα.
Ευχαριστούμε πολύ την κα Κατίνα Αδικημενάκη από τα Μητάτα Κυθήρων που μοιράστηκε την συνταγή της μαζί μας.