Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ VEGAN ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗ VEGAN ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ VEGAN ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗ VEGAN ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ VEGAN ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- Βουτυρώνουμε ελαφρά 3 ταψάκια των 20 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση τους.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα σόγιας με το ξίδι και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5 λεπτά.
- Κοσκινίζουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
- Ενσωματώνουμε πρώτα το μισό μείγμα του αλευριού και το μισό γάλα ανακατεύοντας με σύρμα και στη συνέχεια το υπόλοιπο γάλα και αλεύρι.
- Τέλος, ρίχνουμε το ζεστό νερό (ή τον καφέ) και ανακατεύουμε.
- Ισομοιράζουμε τη ζύμη στις έτοιμες φόρμες και ψήνουμε τα παντεσπάνια στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνή από ζύμη η λάμα του μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο τους.
- Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν εκτός φούρνου και στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στεγνώσουν.
ΓΙΑ ΤΗ VEGAN ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός το μαλακό vegan βούτυρο για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη μισή άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη άχνη
συνεχίζοντας το χτύπημα. - Ενσωματώνουμε στο μείγμα το κακάο και τη βανίλια δουλεύοντας το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως η βουτυρόκρεμα.
- Αν μας φαίνεται ρευστή, συμπληρώνουμε λίγη κοσκινισμένη άχνη επιπλέον ώστε να έρθει στην επιθυμητή σύσταση που θα μας επιτρέπει να την αλείψουμε εύκολα στο γλυκό.
- Στο τελικό χτύπημα, προσθέτουμε λίγη φυτική κρέμα ή γιαούρτι που θα δώσει βελούδινη υφή στη βουτυρόκρεμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ
- Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε πιάτο με την πλευρά του αντικολλητικού χαρτιού προς τα πάνω.
- Αφαιρούμε το χαρτί και ακουμπάμε πάνω στο παντεσπάνι 3-4 γεμάτες κουταλιές βουτυρόκρεμα.
- Την απλώνουμε ομοιόμορφα σε μια γενναία στρώση με παλέτα ζαχαροπλαστικής ή κουτάλι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα δύο παντεσπάνια.
- Επικαλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά τοιχώματα του γλυκού με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα και κάνουμε σχέδια με την ανάποδη του κουταλιού.
- Διατηρούμε την τούρτα σκεπασμένη στο ψυγείο και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου προτού σερβίρουμε τη vegan τούρτα.