ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Πατάτα VS γλυκοπατάτα

Πατάτα vs γλυκοπατάτα
ΠΑΤΑΤΑ VS ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ

Οι πατάτες είναι από τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Διαφοροποιούνται στο χρώμα και έτσι έχουμε πατάτες με άσπρο χρώμα, πορτοκαλοκίτρινο – η γνωστή γλυκοπατάτα- αλλά και μοβ. Η πιο γνωστή ευρέως είναι η πατάτα με άσπρο χρώμα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η κατανάλωση της γλυκοπατάτας.
Η πατάτα όμως, ταυτόχρονα, είναι και ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα.

Ο συνεργάτης μας και διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, μας λέει ότι:

Η κακή της φήμη έχει να κάνει κυρίως με την ταύτιση της με τις τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων. Έτσι, αν η πατάτα αποφεύγεται μια φορά, η γλυκοπατάτα αποφεύγεται δυο, κυρίως λόγω του πρώτου συνθετικού του ονόματος της. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πάμε να μάθουμε όμως τις θρεπτικές τους ιδιότητες για να καταλάβουμε ποιες πρέπει να προτιμούμε και για ποιο σκοπό!
Και οι δυο είναι εξαιρετικά ωφέλιμες, καθώς μας δίνουν σε λίγες θερμίδες, (στα 100γρ 110-150 kcal) βιταμίνες C, A, συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών.

Όμως ποια να προτιμούμε;

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα, αν κι έχει περίπου τους ίδιους υδατάνθρακες με τη λευκή πατάτα, αυτοί είναι κυρίως ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα ο γλυκαιμικός της δείκτης (ΓΔ) να είναι χαμηλότερος. Πρακτικά, μας χορταίνει περισσότερο, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας αργότερα. (Η ψητή γλυκοπατάτα έχει χαμηλότερο ΓΔ από την βραστή.)
Η γλυκοπατάτα έχει υψηλότατη περιεκτικότητα στο καροτινοεδες β-καροτίνη (σε αυτό οφείλεται και το πορτοκαλί της χρώμα) κι έτσι συνεισφέρει στην παραγωγή της βιταμίνης Α στο σώμα μας, σε αντίθεση με τη λευκή που δεν έχει καθόλου.

Η λευκή πατάτα

Η λευκή πατάτα περιέχει λίγες περισσότερες πρωτεΐνες από την γλυκοπατάτα, με λίγες περισσότερες θερμίδες ωστόσο, στην ίδια ποσότητα τροφής.
Συμπερασματικά, πρόκειται για δυο ωφελιμότατα τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση. Η γλυκοπατάτα όμως, ίσως να κερδίζει τη λευκή πατάτα, στα σημεία και κυρίως στη θρεπτικότητα, όποτε μην διστάσετε να την (τις) εντάξετε στο διαιτολόγιο σας, ακόμα κι αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Αυτό το ήξερες;

  • Η πατάτα καλό θα είναι να αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος. Ποτέ στο φως, το ψυγείο ή μαζί με κρεμμύδια.
  • Καλό θα ήταν να μην βγάζουμε τη φλούδα από την πατάτα. Η φλούδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει ωστόσο να πλένεται και να καθαρίζεται πολύ καλά.

Εδώ σας διάλεξα μερικές από τις αγαπημένες μου συνταγές με πατάτα και γλυκοπατάτα, για να μπείτε στην κουζίνα σας και να δημιουργήσετε μοναδικά φαγητά με αυτά τα λατρεμένα λαχανικά!

Πεντανόστιμες συνταγές με λευκή πατάτα

Μοναδικά νόστιμες, τραγανές, ψητές πατάτες για να συνοδεύσουν γευστικά τα κρεατικά σας και όχι μόνο

Τούρτα πατάτας ογκρατέν, με λουκάνικα ψητά και λαχανικά.

Τέλεια συνταγή για τα τραπέζια σας. Θα κλέψει τις εντυπώσεις!

Σουβλάκια πατάτας; Ναι, γιατί είναι νόστιμο, υγιεινό, οικονομικό και πάρα πολύ εύκολο. Ρίξτε τα στη σχάρα και απολαύστε τα

Πατάτες φούρνου με μπυρα. Ό,τι πιο νόστιμο έχετε δοκιμάσει σε λεμονάτες πατάτες φούρνου. Τραγανές σαν τηγανητές και μέσα μελωμένες, μαλακές και παντανόστιμες. Φτιάξτε τες όλοι!

Εύκολα και γρήγορα τραγανά σπιτικά πατατάκια σαν του εμπορίου. Ξεμυαλίζουν σε κάθε μπουκιά. Τα σπιτικά τραγανά τσιπς πατάτας γίνονται και στο φούρνο κατευθείαν, χωρίς τηγάνισμα!

Πατάτες με δενδρολίβανο και άλλα μυρωδικά, ζουμερές μέσα, τραγανές απ’ έξω μοσχομυριστές, όσο δεν πάει.

Πλούσια γεύση με κρεμώδη υφή, η τέλεια γαρνιτούρα για τα τραπέζια σας!

 

Λαχταριστές συνταγές με γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα ψητή, είναι ένα υγιεινό γλυκό σνακ για όλες τις ώρες. Ιδανικό για παιδιά ή vegan διατροφή!

Οι γλυκοπατάτες στο φούρνο είναι μια εύκολη υγιεινή και πολύ θρεπτική συνταγή. Συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά αλλά και σκέτες είναι ένα vegan πεντανόστιμο πλήρες γεύμα

Αγαπάς τη σάλτσα κάρυ με λαχανικά, γλυκοπατάτα και πλούσιο άρωμα καρύδας; Αυτή την εύκολη συνταγή να τη φτιάξεις οπωσδήποτε και να την απολαύσεις!

Πουρές γλυκοπατάτας, αφράτος και βουτυράτος με γεύση μοναδική! Ιδανικός για γιορτινό τραπέζι, στολίδι στον μπουφέ σας!

Ένα υγιεινό, πεντανόστιμο και πολύ εύκολο σνακ! Και οικονομικό αφού θα πετούσες τις φλούδες! Με αυτή την συνταγή θα φτιάχνεις πατατάκια από γλυκοπατάτες και πατάτες με όλες τις φλούδες που περισσεύουν. Κρατς και απόλαυση!

 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος και Διδάκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Διατροφική αξία πατάτας

Οι πατάτες είναι από τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Διαφοροποιούνται στο χρώμα και έτσι έχουμε πατάτες με άσπρο χρώμα, πορτοκαλοκίτρινο – η γνωστή γλυκοπατάτα- αλλά και μοβ. Η πιο γνωστή ευρέως είναι η πατάτα με άσπρο χρώμα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η κατανάλωση της γλυκοπατάτας.

Η πατάτα όμως, ταυτόχρονα, είναι και ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα.

Ο συνεργάτης μας και διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, μας λέει ότι:

Η κακή της φήμη έχει να κάνει κυρίως με την ταύτιση της με τις τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων. Έτσι, αν η πατάτα αποφεύγεται μια φορά, η γλυκοπατάτα αποφεύγεται δυο, κυρίως λόγω του πρώτου συνθετικού του ονόματος της. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πάμε να μάθουμε όμως τις θρεπτικές τους ιδιότητες για να καταλάβουμε ποιες πρέπει να προτιμούμε και για ποιο σκοπό!

Και οι δυο είναι εξαιρετικά ωφέλιμες, καθώς μας δίνουν σε λίγες θερμίδες, (στα 100γρ 110-150 kcal) βιταμίνες C, A, συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών.

Γλυκοπατάτα ή Λευκή πατάτα – Ποια να προτιμούμε

Γλυκοπατάτα
Η γλυκοπατάτα, αν κι έχει περίπου τους ίδιους υδατάνθρακες με τη λευκή πατάτα, αυτοί είναι κυρίως ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα ο γλυκαιμικός της δείκτης (ΓΔ) να είναι χαμηλότερος. Πρακτικά, μας χορταίνει περισσότερο, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας αργότερα. (Η ψητή γλυκοπατάτα έχει χαμηλότερο ΓΔ από την βραστή.)

Η γλυκοπατάτα έχει υψηλότατη περιεκτικότητα στο καροτινοεδες β-καροτίνη (σε αυτό οφείλεται και το πορτοκαλί της χρώμα) κι έτσι συνεισφέρει στην παραγωγή της βιταμίνης Α στο σώμα μας, σε αντίθεση με τη λευκή που δεν έχει καθόλου.

Η λευκή πατάτα
Η λευκή πατάτα περιέχει λίγες περισσότερες πρωτεΐνες από την γλυκοπατάτα, με λίγες περισσότερες θερμίδες ωστόσο, στην ίδια ποσότητα τροφής.

Συμπερασματικά, πρόκειται για δυο ωφελιμότατα τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση. Η γλυκοπατάτα όμως, ίσως να κερδίζει τη λευκή πατάτα, στα σημεία και κυρίως στη θρεπτικότητα, όποτε μην διστάσετε να την (τις) εντάξετε στο διαιτολόγιο σας, ακόμα κι αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Αυτό το ήξερες;
Η πατάτα καλό θα είναι να αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος. Ποτέ στο φως, το ψυγείο ή μαζί με κρεμμύδια. Καλό θα ήταν να μην βγάζουμε τη φλούδα από την πατάτα. Η φλούδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει ωστόσο να πλένεται και να καθαρίζεται πολύ καλά.

Συνταγές με πατάτα και γλυκοπατάτα

Εδώ σας διάλεξα μερικές από τις αγαπημένες μου συνταγές με πατάτα και γλυκοπατάτα, για να μπείτε στην κουζίνα σας και να δημιουργήσετε μοναδικά φαγητά με αυτά τα λατρεμένα λαχανικά!

Συνταγές με λευκή πατάτα, τραγανές ψητές πατάτες για να συνοδεύσουν γευστικά τα κρεατικά σας και όχι μόνο

image image image image image image

Λαχταριστές συνταγές με γλυκοπατάτα υγιεινές και πολύ θρεπτικές.

image image image

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος και Διδάκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Απόρρητο